Gotujemy

Przepis na domowy ramen

Na wstępie chcielibyśmy ogłosić bardzo ważny komunikat, że nasz „ramen” może być sam w sobie sporym nadużyciem tego określenia 🙂 Wygląda z pewnością jak ramen, ale czy smakuje jak prawdziwy – trudno powiedzieć. Tak czy siak, zupka jest smaczna i bardzo pożywna. A samo przyrządzenie jest bardzo proste i wcale nie tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać.

Składniki do ramenu, który widzicie na zdjęciu (porcja dla 2 osób):

200-250 g mięsa wieprzowego (łopatka)
2 ząbki czosnku
5-6 cm kawałek imbiru
1/2 cebuli białej
1/2 cebuli czerwonej
1/2 pietruszki (korzeń) + kilka pęczków natki
1/2 marchewki
1/4 selera
1/2 pora
2 jajka
1/2 listka nori
sos sojowy

100 g makaronu ryżowego 
szczypta sezamu prażonego
szczypiorek
sól
pieprz

 

Bulion
Bulion robicie taki, jak lubicie. Warzywa, mięso, przyprawy. Później powinno się dodać kilka specjałów japońskich, ale my ich nie mieliśmy, więc zrobiliśmy ramen domowym sposobem 😉
A teraz po kolei: wlewacie do garnka trochę oleju lub oliwy, dodajecie kawałek mięsa – w naszym przypadku była to łopatka wieprzowa, która została z jakiegoś poprzedniego dania – niech się ładnie podsmaży, w międzyczasie dorzucacie cebulę, może być także czerwona, zmiażdżcie czosnek i kawałek imbiru i także chwile podsmażcie. Następnie zalejcie wszystko wodą i zacznijcie gotować. Dorzucacie kawałek marchewki, pietruszki, selera, pora lub co tam znajdziecie w lodówce.
Po mniej więcej dwóch godzinach bulion powinien nabrać pełni smaku.
Doprawcie do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

 

Dodatki
Jeśli chodzi o dodatki, to można zaszaleć wg własnych upodobań 🙂 Dodajcie to, co akurat macie w lodówce i, przede wszystkim, lubicie. Gotowany wcześniej kawałek mięsa można później wyjąć, pokroić w grubsze plastry, ładnie podsmażyć na patelni i dodać na koniec do zupy.
Dodatkowo można zagotować jajka (na twardo lub przytrzymać je troszkę krócej, tak, aby żółtko nie ścięło się do końca), ugotować makaron – sprawdzi się nawet instant z zupki chińskiej. Na koniec dodać szczypiorek z cebulki dymki. Jeśli lubicie robić domowe sushi (tak jak my) i macie w domu jakieś pozostałości, takie jak nori i prażony sezam – śmiało je dodajcie.

Wrzucamy makaron do misek, zalewamy go bulionem. Dodajemy wcześniej pokrojone i podsmażone mięsko, jajka, pocięte na kawałki nori, posypujemy szczypiorkiem i sezamem…

No i tyle. Domowy rosół z dodatkami, a’la ramen, gotowy.

 

PS Jeśli zostanie trochę bulionu – nie wylewajcie! Schowajcie go do lodówki i na następny dzień możecie powtórzyć danie lub wykorzystać go do czegoś innego.

You Might Also Like...