Gotujemy

Nasz przepis na Tom Yum z kurczakiem

Zaczynamy cykl „Weekendowe gotowanie”, w którym ukażą się nasze sprawdzone przepisy ulubionych dań 🙂 Co Wy na to?
Przepisy, jak już sama powyższa nazwa zdradza, będą się pojawiać głównie w weekendy, a więc wystarczy śledzić nas na bieżąco tu oraz na IG i delektować się smacznym jedzeniem wraz z nami.

Jest leniwy weekend, a Wy macie ochotę zjeść coś ciepłego, ale tak by się nie przemęczyć (w końcu weekend), a już tym bardziej nie macie pomysłu co by tu zrobić? Ugotujcie zupę tajską 🙂 Wbrew pozorom, jest to najszybsza (oczywiście oprócz zup-kremów) i najmniej skomplikowana zupa ze wszystkich możliwych (no, barszcz ukraiński to nie jest!).
Prosta i szybka, lekka, a przede wszystkim – najsmaczniejsza. Jeśli lubicie kuchnię tajską, będzie to idealny wybór (i nie tylko w weekendy).
My tajską kuchnię uwielbiamy, dlatego większość składników do owych dań zawsze mamy pod ręką, a oto i one:

Składniki

puszka mleka kokosowego

1/2 opakowania pasty tom yum

4 świeże pomidory

1 mała czerwona papryka

pół cebuli

2 ząbki czosnku

1 pierś z kurczaka*

3 łyżki sosu rybnego

odrobina soku z cytryny

świeża kolendra

 świeży imbir

opakowanie makaronu ryżowego

*pierś z kurczaka możecie zastąpić opakowaniem krewetek

Przyprawy

pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki kolendry w ziarnkach

Przygotowanie

Mięso myjemy i osuszamy, kroimy na plastry (grubość wg uznania).
Cebule kroimy w kostkę, a czosnek i imbir w cieniutkie plasterki.
Świeże pomidory (obrane wcześniej ze skórki – żeby łatwo ją zdjąć trzeba je zanurzyć na chwilę we wrzątku) również kroimy w kostkę, paprykę czyścimy z nasionek i robimy z nią to samo.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, wrzucamy do niego czosnek i, mieszając, pozwalamy mu delikatnie się zarumienić. Wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli, po czym dodajemy pokrojony świeży imbir, pomidory oraz paprykę i dusimy do zmiękczenia. Następnie wrzucamy kurczaka i ciągle mieszamy z pozostałą zawartością, aż się wystarczająco udusi – mięsko powinno zmienić kolor na biały.
Wszystko zalewamy wrzątkiem (ok 1 litra), dodajemy pół (lub więcej) opakowania pasty
tom yum oraz niepełną łyżeczkę kolendry w ziarnkach i czekamy, aż całość się zagotuje i przykrywamy na 3-4 minuty. Następnie wlewamy mleko kokosowe, znowu przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do zagotowania się.
Na koniec, dodajemy sos rybny, oraz doprawiamy czosnkiem granulowanym, słodką papryką i odrobiną kurkumy oraz wyciskamy trochę soku z cytryny 🙂

Jak zrobić makaron ryżowy?

Instrukcję przyrządzenia makaronu ryżowego znajdziecie na opakowaniu. Nie zawsze zaś owa jest zrozumiała i logiczna – szczególnie dla tych niewtajemniczonych 🙂 Dlatego oto pięć kroków jak poprawnie przygotować makaron ryżowy:
KROK 1. Wyciągnij makaron z opakowania (możesz go delikatnie połamać, będzie łatwiej go utrzymać i jeść)
KROK 2. Wrzuć makaron do głębokiej miski lub garnka
KROK 3. Zalej makaron wrzątkiem i odstaw na ok 6-7 min
KROK 4. Odcedź makaron, używając durszlaka
KROK 5. Przemyj go zimną wodą
PS możesz też dodać troszkę oleju kokosowego by się nie skleił, my zaś zawsze gotujemy takie porcje, by od razu zjeść, więc nie ma takiej potrzeby.

Podanie

Nie sztuką jest gotowanie, lecz podanie dania do stołu – zawsze mawia nasza babcia 🙂 I jest w tym ziarenko prawdy – w dzisiejszych czasach jemy oczami, dlatego nawet najsmaczniejsze jedzenie na świecie, jeśli nie będzie równie dobrze wyglądać, nie będzie smakować tak jak powinno 🙂 A więc jak podawać zupę? A w naszym przypadku, tajską?
Najpierw musisz znaleźć piękne miseczki, które będą pasować do kuchni wschodniej. Następnie, na dno miski nałóż 2-3 łyżki makaronu, a już na niego – naszą pysznie pachnącą zupę.
Ozdób świeżą kolendrą (możesz ją delikatnie pokroić) i podaj do stołu. Pamiętaj nie tylko o łyżce, ale też o pałeczkach – łatwiej jest nimi wyłowić makaron z zupy 😉

 

SMACZNEGO!
I&Ł

 

You Might Also Like...